Koppla centralenheten till wifi (om din router bara har wifi, dvs ingen ethernetport)

Gardio centralenheten skall anslutas till bredband via en vanlig nätverkskabel (en s.k. ethernetkabel). Men om du bara har trådlös bredbandsanslutning hemma, dvs din router har bara wifi och ingen utgång för nätverkskabel, så rekommenderar vi dig i första hand att kontakta din teleoperatör och se om de kan uppgradera dig till en ny router med nätverksutgång. Om det inte går så kan du använda en accesspunkt för uppkopplingen av larmet.

Beskrivningen nedan är lite teknisk, men egentligen inte svårt och vi hjälper dig igång via telefon om det behövs!

Beskrivningen nedan gäller för en liten mobilrouter/accesspunkt som heter TP-Link MR3020 (nedan kallad 'TP-linken') som finns att köpa på flera nätbutiker för att par hundralappar.

Expertförklaringen
Konfigurera TP-Linken som 'AccessPunkt i client mode' så att den kopplar sig med wifi mot ditt egna wifi-nät, och anslut sedan dess ethernetkabel till Internetingången på Gardio centralenheten.

Förklaring för icke-tekniker

 1. Sätt TP-Linkens lilla vita omkopplare i läget 'AP'.

 2. Anslut strömförsörjningen.

 3. Koppla ifrån ev nätverksanslutningar på din dator och stäng av wifi. Koppla in nätverkskabeln från TP-Linken till din dator. 

 4. Logga in på TP-linkens admin-sida genom att öppna webbläsaren och knappa in denna adressen i adressfältet: 192.168.0.254. Inloggningssida dyker upp, logga in med användarnamn: 'admin' och lösenord: 'admin'.

 5. Välj Quick Setup i menyn till vänster, och sedan för Operation Type så klicka i 'Client', och sedan Next.

 6. Vid raden för SSID, klicka på 'Survey' och leta sedan upp ditt wifinät i listan som öppnas, tryck 'Select'.

 7. Längre ned på sidan, vid Security Mode, så ange samma kryptering och nyckel som du har satt på ditt eget wifi (Hoppas du minns det.... Annars måste logga in på din wifi-router och se efter).

 8. Spara, och sedan tryck på Reboot.

 9. Efter någon minut skall TP-Linken ha startat om sig och din dator skall nu få internetanslutning från TP-Linken. Testa att surfa in på tex www.aftonbladet.se för att se om det fungerar.

 10. Dra ur TP-Linkens nätverkssladd ur datorn och anslut den istället till Internet-ingången på Gardio centralenheten. Kolla att felmeddelandet på larmpanelen försvinner. Färdigt!

Ändra nätverksnamn eller lösenord
Om du sedan någon gång i framtiden skulle vilja ändra inställningarna i TP-Linken, tex för att du bytt lösenord eller namn på ditt egna wifi-nät, så måste du göra en fabriksåterställning på TP-Linken (tryck på reset-knappen på ovansidan i minst 10 s) och sedan göra om ovanstående igen för det nya nätverket.

Gör såhär:

 1. Sätt TP-Linkens lilla vita switch in läget '3G'.
 2. Anslut strömförsörjningen.
 3. Koppla ifrån ev nätverksanslutningar på din dator, tex stäng av wifi. Koppla in nätverkskabeln från TP-Linken till din dator. 
 4. Öppna webbläsaren och knappa in denna adressen i adressfältet: 192.168.0.254
 5. Nu får du upp admin-sidan för TP-Linken. Om den frågar efter inloggning så ange användarnamn: 'admin' och lösenord: 'admin'.
 6. Välj System i menyn till vänster, och sedan Factory Default, och acceptera att den vill göra Reboot.
 7. Följ sedan instruktionen överst på denna sida igen för att ansluta till den nya nätverket.

Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp med detta!

Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Kommentarer