Larmet har inte kontakt med Gardio

Gardio-servrarna kollar status på ditt larm var 10:de sekund, och meddelar dig om kontakten skulle tappas, så att du alltid skall veta att ditt larm är OK. Om centralenheten tappar kontakt och inte återfår den (eller om den aldrig fått kontakt alls efter installationen) så märker du detta:

 1. Larmpanelen visar varningstext att larmet ej har kontakt med Gardio.
 2. Mina Sidor visar att ingen kontakt med larmet.
 3. Du får notifiering i mobilen om att kontakten tappats.
 4. Du ser i loggboken att kontakten tappats.

Om du har detta problem så testa nedanstående åtgärder en efter en tills det fungerar igen:

 1. Kontrollera att sladdarna till centralenheten sitter i och strömadapter fungerar
  På centralenheten skall tre lampor lysa: Power, WLAN, WAN. Gör de inte det så titta efter att ström- och nätverkskablar sitter inkopplade som de skall. Sitter de i men lamporna ändå inte lyser så kan strömadaptern vara trasig. Prova med annan 12V-adapter, eller kontakta Gardio.

 2. Kontrollera att centralenheten är igång
  Kolla om du kan larma av / på via larmpanelen. Om larmpanelen inte har kontakt med larmet eller inget händer efter du slagit din PIN-kod så prova att starta om centralenheten genom att dra ur och sätta i strömsladden.

 3. Nätverkssladden i rätt uttag
  Kontrollera att nätverkssladden sitter i uttaget märkt ’WAN’ på Gardio centralenheten, och uttag märkt ’LAN’ på din existerande bredbandsrouter. Kolla även noga så du inte satt sladden i uttag för IP-telefoni eller TV på din router. Isåfall ändra så att det blir rätt, och starta sedan om centralenheten (ström ur – ström i).
  CE_till_router.jpg
 4. Starta om din egen router (ström ur – ström i)
  Det kan hända att din router av någon anledning inte gett ut en IP-adress till larmet och då hjälper det normalt sett att starta om din router.

 5. Nätverkskabel av dålig kvalitet
  En orsak till kontakttapp kan vara att nätverkskabeln mellan centralenhet och router är för dålig. Den du får från Gardio är har gråblå och ganska tjok och oböjlig Den är av hög kvalitet av klassen 'Cat5E' eller 'Cat6' (står tryckt på sladden). Har du en sämre kabel (tunn sladdrig) så byt ut den!

 6. Koll att det går att få internetkontakt i nätverkssladden till centralenheten
  Dra ur nätverkssladden ur centralenheten och sätt in den i en dator istället. Slå av wifi så att datorn bara kan få internet genom nätverkssladden du nu satt i. Prova att surfa till Aftonbladet och se att fungerar. Går inte det så prova att flytta nätverkskabeln till en annan LAN-port på routern, eller testa med en annan nätverkskabel. Hjälper inte det så kontrollera att du kan surfa på andra datorer som är anslutna till samma router, annars är det fel på ditt bredband. Prova först att starta om din router och om det ej hjälper så kontakta din operatör.

 7. Vissa företag sätter stränga regler i sina brandväggar för att begränsa viss internettrafik. Testa detta genom klicka denna länken http://46.22.119.11:8081/reaper-cal/Event?ping=true på samma dator som du använde i punkt #6 ovan. Får du då upp en vit sida med texten 'PONG' så finns det kontakt ända fram till Gardioservern.
  Kunde du surfa till Aftonbladet i punkt #6 ovan men inte fick PONG så är port 8081 blockerad i din router. Be din IT-ansvarige att öppna port 8081 i brandväggen, eller kontakta Gardio.
   
 8. Prova att koppla centralenheten direkt till routern utan någon switch emellan
  En switch är som en 'grenkontakt' för nätverkskablar. Äldre eller enklare switchar kan ibland förstöra signalen. Prova att koppla centralenheten direkt till routern utan switch emellan.

 9. Kolla att centralenheten inte är ansluten direkt till modem / fiberkonverter utan router emellan
  Om ansluter centralenheten direkt till fiberkonverter eller kabelmodem utan en router emellan så får centralenheten antagligen ingen IP-adress då den kan vara tagen av annan enhet i nätverket (tex. en dator). Kontrollera att centralenheten verkligen är ansluten till en router, och inte en switch eller fiberkonverter (Googla produkt- och modellnamnet för att se vad det är). Är du osäker så fota av den och maila bilderna till support@gardio.se så hjälper vi dig ett avgöra. Ta tre bilder:
  1. En bild där man ser hela apparaten framifrån.
  2. En bild där man ser etiketten med serienummer, produktnamn etc.
  3. En bild där man ser hur alla kablar är anslutna till apparaten.

 10. Kontrollera IP-adressen från din router
  Kontrollera vilken IP-adress din routern visar ut mot centralenheten:

  1. Ta din dator och stäng av wifi på den.
  2. Dra ur nätverkskabeln ur centralenheten och anslut till din dator.
  3. Klicka på denna länken för att se IP-adressen https://www.whatismybrowser.com/detect/what-is-my-local-ip-address
  4. IP-adressen skall vara 192.168.X.1, där X är en siffra mellan 0 och 255 (oftast 0, 1 eller 2).

   -> Om IP-adressen inte är på formatet 192.168.X.1, utan ser helt annorlunda ut så är centralenheten troligen inte ansluten till en router, utan direkt till ett modem. Du måste då skaffa en router, finns på t.ex. Kjell & Company för några hundralappar.

   -> Om adressen skulle vara 192.168.213.1 (mycket ovanligt!) så blir det konflikt med centralenheten, kontakta oss.

   -> Om adressen skulle vara 192.168.8.1 (mycket ovanligt!) och centralenheten även har ett Gardio 3G-modem anslutet så kontakta oss.
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Kommentarer